Veel mensen spreken over rouwverwerking maar rouw verwerk je niet, rouw integreer je. Rouwverwerking vind ik dan ook geen goed woord. Ik spreek liever over rouwen want rouw gaat niet weg. Het verlies van wat eens was blijft. Het is een onderdeel van je leven. Vandaar dat ik eerder spreek van rouwen en het integreren ervan i.p.v. rouwverwerking. Dus: waarom rouwen zo belangrijk is
Rouw is niet eindig
Als je het over rouw hebt, heb je het over verlies. Rouw ontstaat als je iemand of iets verliest waarmee je een betekenisvolle relatie hebt: iemand sterft, we scheiden, we verliezen onze baan, een vriendschap eindigt, we worden ouder, kinderen gaan het huis uit. Of het verlies nu groot of klein is, we rouwen om het verlies van wat eens was. Verlies heeft invloed op ons huidige leven, in het hier en nu. Rouw is een proces zonder eindpunt, al zouden we dit graag anders zien. Het verlies is niet ongedaan te maken, het gevoel van missen gaat niet weg. Het maakt deel uit van je leven. Daarom is aandacht geven aan je emoties over het verlies zo belangrijk. De MOED hebben om te kijken naar wat er is, hoe moeilijk en pijnlijk ook. Kijken om te kiezen hoe je ermee omgaat.
Rouwklachten
Aandacht geven aan jouw rouw kan pijn doen, beangstigend zijn of zelfs eng. Je kan het gevoel hebben jouw emoties je overweldigen als je de rouw de ruimte geeft. Een reactie die vaak voorkomt is het wegstoppen. Dan hoef je niets te voelen. Doorgaan alsof er niets gebeurd is. Maar dat is er wel en al wil je het liever niet, het heeft jou veranderd. Niet alleen maakt het verlies deel uit van je leven maar ook van je persoonlijkheid. Het niet rouwen kan naast psychische klachten (burn-out, depressie) ook leiden tot lichamelijke klachten (hoofdpijnen, vermoeidheid, lusteloosheid).
Geef aandacht aan jouw rouw en verlies
Rouwen helpt je verder na een verlies, leert je om te gaan met de nieuwe situatie. Leert je dat alle emoties er mogen zijn, leert je het verlies en verdriet te integreren in je huidig leven. Door rouwen gaat het verlies en de emoties niet weg. Maar ze worden minder intens, juist doordat ze aandacht krijgen. Vergis je niet, rouwen vergt arbeid. Van arbeid kan je ook moe worden. Je zult merken dat je emoties slingeren tussen verlies en herstel. Als een pendule die een slingerende beweging maakt tussen deze 2 uiterste. Maar met geduld en de juiste aandacht zal je merken dat de slingering minder heftig wordt. Dat er balans ontstaat tussen verlies- en herstelgerichte arbeid.
Over dit onderwerp is veel literatuur te vinden. Ook vele zelfhulpboeken of boeken van en over lotgenoten. Een tip die vaak terugkomt en die volgens Manu Keirse één van de rouwtaken is: vertel je verhaal. Dit helpt niet alleen met het onder ogen zien van het verlies. Maar ook bij het aanpassen aan de wereld zonder hetgeen dat verloren is gegaan.
Dus vindt de MOED in jezelf om te rouwen. Jij bent het waard om te mogen rouwen op jouw manier. Vind je het moeilijk en heb je hulp nodig jouw MOED te vinden, neem contact met mij op. Samen gaan we jouw rouwproces vormgeven.
Reactie plaatsen
Reacties